středa 1. října 2014

Tron: Povstání (seriál)



Jsem fanouškem Tronovských filmů. Jak původní verze z roku 1982, tak chytlavé audiovizuální fetiše režiséra Josepha Kosinského Tron: Legacy z roku 2010. To je v podstatě hlavní důvod, proč jsem se pustil i do disneyovského animáku Tron: Povstání.


Ten je dějově zasazen mezi výše zmíněné filmy. Respektive mezi Legacy a události popsané Flynnovým flashbackem v tomto filmu (z něhož vychází i audiovizuálně) - Grid je zcela v Cluově područí, Tron je zdánlivě mrtev a Flynn se ukrývá v digitálním světě bez možnosti vrátit se do reality. 

Ne všechny programy však servilně přijímají nové pořádky. Mechanik Beck začne svoji malou revoltu, která se pod vedením toho správného vůdce (Tron, samosebou) vyvine v symbol odboje a z Becka se stává Renegát, často zaměňovaný za Trona samotného.
Tron: Povstání je seriál, který vznikl pod značkou Disney channel – je tedy cílený primárně na mladší publikum. Ovšem i odrostlejší fanoušci Trona v něm dozajista najdou zalíbení, tvůrci pro to udělali mnohé. Povstání notně rozšiřuje mytologii digitálního světa, navíc disponuje tou pravou tronovskou atmosférou a audiovizuální vytříbeností – modrá a oranžová světýlka podbarvená elektronickou hudbou jsou zkrátka šik. 


Autor soundtracku Joseph Trapanese se nesnaží přicházet s novými postupy a melodiemi – prostě jen rozvíjí motivy z vynikající hudby dua Daft Punk z Tron: Legacy – a dělá dobře.

Dá se namítnout, že je příběh Povstání poměrně naivní – ovšem stejné adjektivum skvěle padne i k filmovým Tronům, takže je tato poznámka irelevantní. V některých epizodách seriálek naopak překvapí svou dospělostí – programy umírají (rozsypání na kostičky místo krve je pro udržení nízkého ratingu prostě geniální) v poměrně vysokém tempu, smrad diktatury se vznáší nad každou jedničkou a nulou a tvůrci si někdy dovolí více pohrát i s narativitou, kdy nevypráví příběh v jednoduché lineární formě.



Poutavé je porovnání Tron: Povstání s komiksovou-superhrdinskou tvorbou. Právě z komiksů (případně filmových adaptací komiksů) seriál vychází více, než je na první pohled patrné. Beckova revolta v některých epizodách připomíná Batmanovu stráž nad Gothamem, jeden díl nápadně opisuje finále Nolanova Temného rytíře (2008). Jindy naopak Beck v obleku a helmě renegáta zachraňuje dámu v nesnázích, již zná i ve svém civilním životě, a je zcela patrné, že zachráněná se do Renegáta zamilovává, zatímco s Beckem ji pojí pouze přátelství (tak jako Lois Laneová se Supermanem/Clarkem Kentem). V některých bojových sekvencích pak snaha o frikulínský styl vyjadřování (hlášky) hlavního hrdiny evokuje Spider-Mana.

Pravda však je, že Tron: Povstání není seriálovým počinem, který by měl každý vidět. Je ryze oddechovou podívanou, která slušně odsýpá (19 epizod po 22 minutách je hned fuč a druhá série bohužel v nedohlednu). V druhé polovině se bohužel uchýlí k několika slabším fillerovým epizodám a animace nemusí vyhovovat každému, ale fanoušky Trona dozajista potěší. Jízda světlocyklů či souboj na disky jsou stále audiovizuálně opojnou záležitostí.


Žádné komentáře:

Okomentovat