sobota 18. října 2014

Penny Dreadful (seriál)



viktoriánská Penny Dreadful

Když do televizních vod vplují tvůrci nejlepší novodobé bondovky Skyfall, není možné se nezajímat. Obzvlášť, odhodlávají-li se do temných zákoutí hororového žánru s projektem se šťavnatým názvem Penny Dreadful, který poukazuje na šestákové krváky staré dobré Viktoriánské Anglie – tradici, na které stavěl i jeden z prvních mediálních magnátů Alfred Hamsworth, známý rovněž pod titulem Lord Northcliffe.

Lepší titul Sam Mendes zvolit nemohl. Spojení Penny Dreadful je pro jeho televizní seriál doslova nomen omen. Seriál v nejlepším duchu laciných, brakových rodokapsů neváhá vykrádat kultovní díla Viktoriánské éry, v čele s romány Frankenstein neboli moderní Prometheus matky hororu Mary Shelleyové, Drákula Brama Stokera a Obraz Doriana Graye Oscara Wildea. Tím však jeho eklektický přístup ani zdaleka nekončí. Dojde tak i na vlkodlaky, posednutí démony, záhadné vraždy, hrdiny s krví dobrodruhů objevujících Afriku, ostrostřelce z Ameriky… Zkrátka ultimátní viktoriánský crossover.

Což není zrovna inovativní kombinace – s podobnou jsme se mohli setkat už v komiksu (a jeho nepříliš zdařilé filmové adaptaci) Alana Moora Liga výjimečných. Mendesovi a scénáristovi Johnu Loganovi však tahle riskantní sázka vychází povětšinou na výbornou. 


Tvůrci obratně žonglují s vypůjčenými motivy, přičemž si skvostně hrají i s diváckým povědomím o nich. Přicházejí s lacině-senzačními zvraty a scénami, které mají šokovat explicitním násilím/sexualitou/slovníkem/hnusem. Skvěle budují ponurou atmosféru (čemuž výrazně pomáhá vynikající hudba Abela Korzeniowskiho). Sehnali vynikající herce (Josh Hartnett, Eva Greenová, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Harry Treadaway a mnohé další, neokoukané tváře). 

Množství jednotlivých motivů je navrch tak ohromné, že seriál nemá moc šancí na ploše osmi epizod nudit (dokud neuzraje čas na ryze flashbackový díl) – pakliže je ovšem vaším šálkem hororády, což je pro budování vzájemného vztahu důležitější než cokoliv jiného. 


Penny Dreadful je zábavný brak. Povrchní a laciný. Nic víc v seriálu nehledejte. Nenaleznete to tam. Není to však ani potřeba – Penny Dreadful baví a to je stěžejní. K dokonalosti jí přeci jenom trochu schází, ale jak říká jedna z vedlejších postav, principál divadla (jedno z nejpůvabnějších prostředí seriálu): „Pamatuj si nás lepší, než jsme.“

Nezbývá, než se na druhou sezónu těšit. Čerstvě zformovaná rodinka může do světa mystérií, magie a hrůz vyrazit naplno.


Žádné komentáře:

Okomentovat