sobota 25. října 2014

Celebrití blbost online



Jsem si vědom toho, že jdu s křížkem po funuse. Nyní se nicméně dá říct, že neblaze proslulá aféra s únikem hanbatých fotek celé sestavy zahraničních celebrit, již vzala za své. Což je ideální čas na ohlédnutí.

Rád bych si k události, která si mezi fanoušky vybojovala přízvisko The Fappening 2014 (což by se dalo volně přeložit jako „čas na masturbaci“), zauvažoval hned z několika směrů a rovin. Tak jak si ostatně zaslouží většina událostí.



Lidé, kteří si s bulvárem nikterak netykají, se možná ptají: Co se vlastně stalo?

Stalo se to, že parta hackerů nabourala cloudové úložiště fotografií velkého množství hereček, zpěvaček, modelek a dalších celebrit, u nichž vlastně ani nevíme, jak svého statutu nabraly. A samozřejmě, důsledek tohoto nabourání se nedotýkal fotek, na nichž se dané slečny procházejí s čtyřnohým mazlíčkem. Do centra dění se dostalo porno ve své soft i hard verzi s nimi v hlavních rolích. Dívky vystavují svá těla a pořizují mobilní selfies, nebo se nechávají fotit někým jiným. Anebo s někým jiným poctivě souloží a nechávají se fotit při tom. Zkrátka radosti života.



Nutno ovšem dodat, že The Fappening2014 notně překročil hranice pouhého bulváru, problém je to notně komplexnější, než se zdá z pohledu na webové stránky typu super.cz či extra.cz, které z něho pouze tyly - a to dokonce v míře obludně masivní, když takřka jednorázovou (s důrazem na ono takřka) záležitost roztáhly do časového období několika týdnů, v nichž publikovaly jednotlivé články.

Fappening 2014 se otřel o desítky celebrit, některé však postihl v přeci jen výraznější míře. Velkou popularitu získala třebas kůzlata slavné modelky Kate Uptonové. Nebo melouny Kim Kardashianové. Ale nechtěnou královnou se bez debat stala Jennifer Lawrence.


Mladá talentovaná (však už se pyšní jedním Oscarem) herečka byla doslova v centru všeho dění. Fotky jejího poprsí a dalších neméně přitažlivých partií velice rychle obletěly celý svět. Za Jennifer se postavilo mnoho přívrženců (veřejně kupříkladu herečka Emma Watsonová), mnoho lidí zkritizovalo celou událost, mnoho z nich nemělo daleko k slovnímu spojení „sexuální zločin“. A takřka všichni se na inkriminované fotomomentky podívali, jak rád věřím.

Samozřejmě, jde o zločin. Takovéhle nabourání do soukromí nemůže zůstat nepotrestáno (pokud se vyšetřovacím útvarům podaří hackery dopadnout). Nicméně pod pojmem sexuální zločin si představuji přeci jenom něco diametrálně odlišného. Přesto mě jakási zvrácená moc těchto hackerů děsí.

Jenomže. Velice záhy po zveřejnění prvních fotek vyšlo najevo, že tento leak - únik se týkal pouze mizerně zabezpečených účtů. Tedy těch, na které se dané celebritky přihlašují pomocí podobně inteligentního hesla jako „heslo“.

Přičiny
Jste celebrita. Oblíbená, což je v podstatě vaším cílem. Podle všeobecného mínění krásná a sexy. Nikdy jste se - a tohle je  podle mého skromného názoru velice důležité - nesvlékla ve filmu (takže jestli chcete zabránit hackerským útokům na vaše fotky, svlékejte se ve filmech častěji!), lifestylovém magazínu či jiném médiu, tím pádem je o vaši nahotu zájem nepoměrně vyšší než v případě hereček či modelek, které odhazují spodní prádlo mnohem ochotněji. Nafotíte se nahá. Úplně nahá. Často na hraně porna, nebo dokonce za ní. Nafotíte se tak, že je vám zároveň vidět do obličeje.

A nafotíte se na iphonu. Vaše fotky se automaticky odesílají na cloudový server. Který máte zabezpečený dementně tupým heslem.

To si o nějaký leak takřka prosí.

A pokud takováhle kombinace slečny nepraštila do očí, měly si přinejmenším vzpomenout na případ Scarlett Johanssonové, které hacker ukradl hanbaté selfies v roce 2011! Nebo si slečny myslely, že za tu dobu se schopnosti hackerů zmenšily?

Důsledky?
Teď už jsme ve vodách mojí vlastní, malé, úchylné teorie. Asi je na čase přiznat, že mi Fappening 2014 udělal převážně radost. Rozhodně jsem se nahatým fotkám Jennifer Lawrence a dalších nevyhýbal, naopak. A víte co? Necítil jsem se ani jako sexuální kriminálník.

Přišla mi však na mysl vize: před únikem výše zmíněných fotek se Scarlett Johanssonová ve filmu nikdy nesvlékla. Po incidentu ukázala full frontal ve snímku Pod kůží (2013). Jako by už nebylo co před světem tajit.

Na další filmy Jennifer Lawrence je tedy třeba se těšit nejen kvůli jejímu nespornému talentu.

A rovněž nezbývá než doufat, že si nejen inkriminované slečny notně zabezpečily svoje cloudové účty. Anebo se rozmyslely fotit na telefon nahé tak, aby jim bylo jasně vidět do obličeje. Je mi jasné, že jsou takováto omezení nespravedlivá, ale jak se říká: sláva něco stojí. A otázka veřejně známých osob a jejich práva na (jakou míru) soukromí je v médiích dodnes ožehavá a nezodpovězená. A dost možná i nezodpověditelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat