úterý 11. listopadu 2014

Řím (seriál)

Můj divácký podzim se nese v duchu dohánění seriálových restů. Což mě tentokrát zavedlo do starého Říma, otřásaného jménem Julia Caesara.

Právě Juliův zářný vzlet a tvrdý dopad popisuje první série seriálu. Často přímo z pohledu legendárního vojevůdce, jindy skrze postavy historicky méně významné. Nebo docela neznámé, nikoliv však méně zábavné.



Historický seriál z produkce HBO již v roce 2005 jasně dokazoval, čím se produkce této stanice odlišuje. Nebývalá technická, herecká i scénáristická kvalita, naprosto žádný strach ze zobrazování explicitní nahoty, sexu či brutality, skvělé příběhy skvělých postav. Řím je v podstatě nefantasy verzí toho, s čím HBO o pár let později roztrhá divácké rekordy - adaptací ságy George R.R. Martina Píseň ledu a ohně, seriálem Hra o trůny.

Ovšem z Římu očividně notně těžil i jiný oblíbený seriál - Spartacus. Jeho vizuální a akční stránka je sice epigonem filmu 300: Bitva u Thermopyl Zacka Snydera, Spartacus však neméně dobře funguje i v rovině politické, kdy postavy přadou ostošest svoje husté sítě intrik - což Řím připomíná více než nápadně.


Úchvatnost Římu pohlcuje snadno a rychle. Zásluhu na tom má i šťastná ruka tvůrců při výběru hereckých představitelů, stejně tak vynikající scénář plný šťavnatých a propracovaných postav. Jen těžko dáte dohromady užší výběr těch nejoblíbenějších.

Tohle byla parádní zastávka. Řím má navíc série hned dvě, což znamená, že se do něj ještě přinejmenším jednou vrátím.

Žádné komentáře:

Okomentovat