sobota 29. listopadu 2014

Facebook vás vlastní. Nebo alespoň bude.

Jste-li aktivní na sociální síti facebook, nejspíš vám tato informace neušla. Dost možná jste ji ovšem ignorovali.
V tlačítku pro nová oznámení naskočilo čísílko v červeném pozadí. Po rozkliknutí jste mohli zjistit, že:

Používáním našich služeb po 1. lednu 2015 vyjadřujete svůj souhlas s aktualizovanými podmínkami, zásadami používání dat a souborů cookie, stejně jako s tím, že se vám budou zobrazovat vylepšené reklamy na základě toho, jaké aplikace používáte a jaké weby navštěvujete. Přečtěte si níže více o těchto aktualizacích a o tom, jak ovlivnit, jaké reklamy se vám budou zobrazovat.

Třeba jste klikli a četli, třeba ne a prostě pracovali dál. Pravděpodobně vás začal potkávat i průvodní prvek této novinky, masově šířený hoax (falešná zpráva) se zněním:

V reakci na novou politiku FB vás informuji, že všechny mé osobní údaje, ilustrace, kresby, články, karikatury, obrázky, fotografie, videa, atd., jsou předmětem mých autorských práv (v souladu s Bernskou úmluvou).
Pro komerční využití všech výše uvedených předmětů autorského práva je v daném případě vyžadován můj písemný souhlas!

Dost možná hoax doplněný výzvou: Vložte si tuto zprávu na profil i vy. Jak mnozí nakonec skutečně udělali.

Tedy, hoax...

Facebook doopravdy změní podmínky (jak hlásá zpráva ve vašich notifikacích) týkající se ochrany soukromí, osobních dat, fotografií a dalších. S nimi začne od nového roku jednoduše obchodovat - prodávat je marketérům, kteří tak mnohem účelněji zefektivní svoje kampaně.

S jistou pravděpodobností se to zrovna Vašich profilů, textů a fotografií týkat nebude. Ale pokud i na ně nakonec dojde, máte prostě smolík. A jakékoliv zaklínání v souladu s Bernskou úmluvou bude mít zhruba stejný efekt, jako byste seděli před obrazovkou a křičeli: „Expelliarmus!“ Právě proto je ono masově sdlené zaklínání v podstatě hoaxem.

Každý uživatel totiž používáním facebooku s těmito podmínkami souhlasí, jak říká ona notifikace. Uživatelé tak mají dvě možnosti:

a) Změnit dres, odhlásit se z facebooku a přejít na jinou sociální síť. Nebo nikam.
b) Smířit se s tím.

Ovšem ad. a) - Facebook ještě nějakou (blíže nespecifikovanou) chvíli data uživatelů i po smazání profilu ukládá. A navíc - jakmile vaše data (statusy, fotky, videa, cokoliv) nasdílel jiný uživatel, jsou v podstatě součástí i jeho profilu - tato data tedy „takto jednoduše“ nesmažete.

Zbývá dodat jediné - facebook svou novou „aktivitu“ vypustil na veřejnost. Ovšem doopravdy si uživatelé myslí, že teprve teď dochází ke ztrátám jejich soukromí? Že schopný jedinec by o internetově aktivních lidech nezjistil mnohé z toho, o čem by neřekli ani nejbližším? Zkrátka, Velký bratr Internet se dívá. Takže přestaňte vyhledávat to nelegální porno!

Žádné komentáře:

Okomentovat