středa 7. ledna 2015

Miluj souseda svého (minirecenze)

Dlouho nebyla na plátně tak sympatická dvojka, jakou tvoří Vincent a Oliver. Ten první je válečný veterán, flákač a hedonista a vzteklý cynik, ten druhý 12 letý šprt s neschopností navázat přátelské vztahy v nové škole. Toho prvního hraje Bill Murray.


Což by samo o sobě stačilo ve výčtu důvodů, proč indie snímek Theodora Melfiho vidět. Bill je ve skvělé formě a jeho minimalistické herecké uchopení zdánlivě bezpáteřního hajzla si divák nemůže nezamilovat a nezačít se po večerech před spaním modlit, aby se Murrayovi dostala do rukou role stárnoucího Charlese Bukowskiho. Toho Vincent notně připomíná - chlastá, platí si ženu noci (termín k nalezení na googlu nebo na silnici u Rozvadova při každé lepší zatáčce), nadává a sází na koníčky.
Ještě větším překvapením tradičně zábavný Murray však je, že s ním představitel Olivera, Jaerden Lieberher, drží poměrně sympaticky krok, aniž by byl otravný jako většina jeho hereckých vrstevníků.
Miluj souseda svého bez debat patří mezi nejkouzelnější komedie loňska - i s očekávaným závěrečným směřováním k citlivějším, melancholičtějším tónům. Jeho příběh je sice triviální jako utírání zadku, ale množství povedených vtipů, svěží lehkost a Bill Murray jej drží vysoko nad vodou průměru. 
Theodore Melfi svou prvotinu zvládl a i přestože jde na první pohled o nízkorozpočtový nezávislý biják, prodral se díky silnému hereckému obsazení (kromě Murraye také Naomi Watts, Melissa McCarthy, Terrence Howard či Chris O’Dowd z Ajťáků) i na naše plátna.
Hodnocení: 80%

Žádné komentáře:

Okomentovat