čtvrtek 8. ledna 2015

Tak už to začalo?

Že se na východě islamisté rubou, to svět zajímá v podstatě jen tak letmo. Proč také? Předlouhá léta nenastal čas, kdy by Blízkým či Středním východem nezmítal nějaký konflikt. Když se však radikální muslimové nedostávají k přímému útoku na západní hodnoty, dokonce i Američané k nim přistupují „aby se neřeklo“. Věřím však, že jakmile by se přiblížili k hranicím Evropy (či Turecka, Izraele), „dohráli“. Ekonomicky, technologicky, výcvikem, výzbrojí i počtem zkrátka nemohou obstát.


Jak tuto situaci změní strašlivý útok tří islamistických teroristů s kalašnikovy v rukou na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, který si v humorném duchu troufal otřít se svými karikaturami také o proroka Mohammeda, je otázkou. Ale na západní hodnoty bylo zaútočeno razantně - a nemluvím jen o dvanácti mrtvých novinářích a kreslířích. Copak je nějaký prvek větším synonymem demokracie, než svoboda slova a tisku?

Náboženští vrazi táhli Paříží dnes dopoledne, večer ji ovládají masové demonstrace lidí se slogany "My se nebojíme". A to je dobře.

Jsem zvědavý, v jakém duchu se ponese reakce vlád a doufám v tvrdý úder. Ovšem generalizování a házení všech muslimů do jednoho pytle, které potenciálně hrozí, rozhodně není dobrou odpovědí. Ostatně, ti liberální se vůči dopoledním bestialitám již ohradili - a jsem si jist, že jimi otřásl stejně, jako kýmkoliv jiným - ne-li více. Útok se nedotkl jen jejich humanitního soucítění, moc dobře totiž vědí, že logicky nastanuvší rapidní zesílení protimuslimských hlasů jim jedině ublíží.

A pokud nemáme radikální islamisty smazat silou, jsou umírněnější muslimové možná jedinou cestou k jakémukoliv dialogu.

Žádné komentáře:

Okomentovat