čtvrtek 18. prosince 2014

Průser týdne

Kdyby se vyhlašovala cena průser týdne, bylo by poslední sedmidenní pořádně zapeklitým případem. Skoro se chce jeho průserová košatost vyjádřit básní (parafrází na dávný rapový „song").

Svět se točí, točí, točí,
a rubl padá, padá
a z Babišových očí
trýskají slzy překvapení
z výhry zakázky státní,
a hackeři zdatní,
pro KLDR západ zotročí.

(nikdo netvrdil, že se umím vyjadřovat básní)

V kategorii „Českojazyčný průser“ by jednoznačně vyhrál ministr financí Andrej Babiš, jehož firma Agrofer <ironie>překvapivě</ironie> získala státní zakázky na údržbu lesů. Jak by řekl Kája och-mein-Gott: „Tohle jsem ale vážně nečekal.“

vtip ze stripů Calvin & Hobbes s tématem nijak nesouvisí, mám jej prostě rád
Ve světě se tvrdě rubou průsery hned dva. Ale jelikož prudký pád rublu v Rusku podle mě představuje průser budoucnosti (taková drobná krize ještě utvrdí Putinovo postavení, o čemž nás dějiny a strýčkové Adolf a Josif přesvědčili), tutotýdenní cenu bych dal Sony a Severní Koreji a hackerům.

Severní Korea je nasraná na filmové studio Sony. To produkovalo komedii „Interview“ v níž hlavní hrdinové v podání Setha Rogena a Jamese Franca hrají novináře, kteří dostali od CIA za úkol sejmout severokorejského diktátora Kim Čong-una. Což se Kimovi nelíbí. Moc se totiž nepotatil (táta Kim Čong Il svou „účast“ v Team America: Světovej policajt tak nějak zkousnul).

Nejprve si Severní Korea zkoušela stěžovat na radě OSN. Jo. Severní Korea podává stížnost na radě Organizaci Spojených Národů. Ta země, kde jsou političtí vězni a odpůrci režimu tvrdě trestaní, kde se popravuje jen z rozmaru (jak je dokázáno v případě Čonga-una), kde je všudypřítomná bída zakrytá pozlátkem pěkných ulic, mimo něž se případní turisté (mnoho jich povolení k navštívení země nedostane) nikdy nepodívají, kde se vyvíjejí jaderné zbraně a kde tu a tam padne nějaká slova hrozby k jižnímu, mnohem úspěšnějšímu sousednímu státu. Tahle země podává stížnost. Už to zní jako epesní vtip.

Stížnost samo sebou neprošla.

A tak si nafouknutý (no vážně, koukněte na tu hlavu) KČU najal hackery. Ti se pustili do Sony a obohatili svět o kvanta insiderských informací. FBI prokázala útok z KLDR. A Sony se strachy podělalo.

Nejprve zrušilo premiéru s tím, že film půjde alespoň na VOD (video-on-demand - přes internetové služby typu Netflix). Pak odvolalo i tuhle možnost. Interview se má zkrátka vypařit.

Kam se podělo ono „s teroristy nevyjednáváme“? Celou tuhle situaci vidím jako totální průšvih. Západ (ač je Sony Japonská firma, řaďme ji do západní kultury - přinejmenším tam vydělává nejvíce) se sklání před diktátem totalitního režimu.

A nebo - na druhou stranu - jde o nejgeniálnější marketingový tah všech dob. Protože teď ten film chtějí vidět všichni. 

Nejspíš i Kim Čong-un.

Žádné komentáře:

Okomentovat