neděle 26. června 2016

Ze života s kočkou 2: Je pojmenováno!

Kočičák nám dělá radost. Tedy většinou. Pokud zrovna vytrvale nemňouká, což tedy dělá docela často – vlastně tím vyplňuje čas mezi spánkem, jídlem a hraním si (DIY kočičí hračka z třásně a tkaničky dostává neskutečnou sodovku), ke kterému se ještě dostanu. A tahle mezifáze nastává nejčastěji  - překvapivě – v noci. První noc jsem proto spal s ním, tu druhou zvládl už docela sám.

 

S důrazem na ono docela.

Když jsme jej v předsíni „opustili“ (předpokládám, že tohle slovo přesně popisuje jeho úhel pohledu), začal nás vymňoukávat, což doprovázel šmátráním pacičkou pode dveřmi. Druhý zvuk zněl jako několikatisícihertzová roztomilost, ten první jako vuvuzela. Především jejich neotřesitelná pravidelnost pak má účinky, které podle mě musí mít i mučení kapající vodou.

Takže jsme se nechali ukecat. Ne, pořád jsme ho nepustili dovnitř ložnice (otázka je, jak dlouho tenhle intenzívní psychologický nátlak vydržíme), zase jsme šli raději my k němu. S knížkou a lahvinkou vína jsme si tak udělali epilog hezkého sobotního večera s tím, že půjdeme spát, až kočičák usne.

První odpadla žena.

Někdy mezi druhou hodinou ranní a středou nakonec i kočičák. Byl jsem vysvobozen a mohl to jít taky zalomit.

Jo, a abych nezapomněl. Konečně jsme vybrali jméno. Jak jsem psal v první epizodě, chtěli jsme se rozhodnout na základě toho, jaký vlastně kočičák bude – v tomhle má člověk přeci jen volnější ruku než třeba u dítěte. (Ale bylo by fajn říkat ratolestem prvních 15 let jejich života třeba jen „Potomku“ a otitulovat je až potom, ne?)

Osobnost se projevila rychle. Ono hraní si, decentně nakousnuté v úvodu, představuje nejen honbu za opelichanou třásní, ale také zběsilé lítání odněkud někam, které nejde nazvat jinak než jako zlobení. Druhou osobitou vlastností je potom kočičákovo časté odpovídání. Mnohdy na zvuk, který mu směřujete, reaguje mňauáním. A obzvláště, pokud mu něco vyčítáte, to má tendenci neustále odmlouvat.

A nakonec vizuální indicie vedoucí ke jménu – ta kočičí ladnost pohybů při hraní si, šelma v něm prostě pořád je. Nebo spíš šelmička. (Nepoužíval tohle slovo Nabokov v Lolitě?)

Takže – voilá – seznamte se: kočičí pán Calvin Hobbes.

Říkal jsem už, že jsme popkulturní magoři? 
A neprodává se někde kočičí rohypnol?

Žádné komentáře:

Okomentovat