neděle 15. března 2015

Superhrdinové v kongresovém centru

Koncert Superhrdinů, Pražský filmový orchestr, 7.3.2015, Praha: Kongresové centrum

Návštěva Pražského filmového orchestru patří mezi moje oblíbené kratochvíle. Symfonický orchestr, který fidlá noty oblíbených filmových milodií, je pro milovníka soundtracků, za něhož se považuji, zkrátka povinností.

Tentokrát hrálo „PéeFÓčko“ v novém prostředí - v Kongresovém centru nedaleko Vyšehradu. Rozdíl mezi ním a tradičním Rudolfinem návštěvníka uhodí do očí hned při vstupu - místo klasických divadelních sedaček pouho-prosté židle (a tedy žádná vzestupnost napříč jednotlivými řadami).



Človek si však říká: hlavně jde o hudbu, žejo.

Koncert plný melodií ze superhrdinských filmů má oproti předchozím vystoupením velkou nevýhodu: tyto melodie nejsou tak zažité a naposlouchané, jako skladby z Pána prstenů či Hvězdných válek. Williamsův Superman či Elfmanův Batman mezi největší hity sice patří, ale skladby typu X-Menů: Posledního vzdoru již mnohem méně. Ani to však tolik nevadilo - skladby hrané tolikahlavým orchestrem mají ohromnou sílu i přes menší proslulost.

Ale parta rozjuchaných cosplayerů v superhrdinských oblečcích, ta mi vadila. Tematické kostýmy se na koncertech PFO již objevily (postavy Středozemě), ale šlo o obyčejnou a krátkou přehlídku - nastoupení před pódium a odchod. V tichosti a poklidu.



Tentokrát jsme to měli i s choreografií - cosplayeři se strkali, naháněli, tancovali a produkovali další a další skopičiny.

Které člověka, který si jde poslechnout hudbu, rozhodně nezajímají. Ba dokonce mu přijdou lehce přihlouplé a přitraplé. A co víc - velice rušivé.

Co do stránky hudby, ani tentokrát Pražský filmový orchestr nezklamal. Jeho provedení filmových skladeb je povětšinou bezchybné, program působivý.

V otázce pořadatelské však tentokrát výrazně klopýtl.

Žádné komentáře:

Okomentovat