pondělí 10. března 2014

Jdi, řekni sparťanským



Ac Sparta Praha vs. Viktoria Plzeň. Můj milovaný klub a jeho v současnosti (ať si sešívaní myslí, co chtějí) největší rival. Zápas jara. A ono jo.

Loni, když se jejich utkání takto označovalo, výsledek rozhodně nebyl tak kvalitní podívanou (ač dopadl stejně jednobrankovým vítězstvím Sparty). Tentokrát však srdce fotbalového fanouška nejednou zaplesalo, převážně však v prvním poločase. A převážně srdce sparťanského fanouška.
Sparta do utkání vstoupila na výbornou s hvězdičkou. Třikrát podtrženou. Agresivně napadala, roztahovala hru do stran, přecházela do útočné fáze rychlostí, jaká se u ní často nevidí (za což mohl především skvělý Marek Matějovský, na jehož výrazu bylo několikrát jasně vidět, jak si utkání užívá). Nebylo divu, že se do vedení dostala hned v úvodu, v desáté minutě. A po dalších čtrnácti minutách mohl být její náskok dvougólový.



Zaskočení Plzeňáci byli všude o krok pozadu, což vyústilo v několik žlutokaretních „odměn“. Zkraje druhého poločasu však přišla první červená a utkání dostalo docela jiný směr. Sparta hrála chytře, nikam se necpala, zahrávala si se svým soupeřem jako s myší. Plzeň se k ničemu nedostala.
Po druhé červené bylo jasno.

Samozřejmě, na něco takového nejsou Viktoriáni zvyklí. To oni jsou většinou tím aktivnějším, proti němuž se soupeři brání za cenu faulů. Dohrávat v devíti – nevídané. A to měl rozhodčí Jech (mimochodem – emočně nabité utkání odpískal skvěle, nezáviděl jsem mu) ještě mírnou, Limberský s Čišovským jej některými svými zákroky o druhou žlutou přímo prosili (dokonce by si červenou na semaforu zasloužili víc než třeba první vyloučený, Hořava).

V závěru se sice Plzeň zmohla na jednu šanci-nešanci, kdy Horváthův přímý kop nečekaně proklouzl až k Vaclíkovi, nicméně to bylo všechno. Teprve v poslední desetiminutovce se však ukázala plzeňská vyzrálost: ochotně si chodili pro fauly ve středu hřiště, hra tak byla kouskovaná a jim se hodila možnost nakopávaných balónů. Popravdě, byla to taky jediná šance, jak změnit nepříznivý výsledek.



A tak jako možná i někteří z hráčů, i já v té době poměrně trnul. Úplný opak euforické první půle, kdy jsem byl na svůj tým nebetyčně hrdý. 1:0 je však málo. Obzvlášť, když měla Sparta tři a půl (Hušbauer z úhlu sám před brankářem) dalších velkých šancí a druhá branka byla jen otázkou času. Bohužel nakonec nepřišla, za což mohli být plzeňští a fanoušci napínavých konců rádi.

I přesto vítězství zůstalo tam, kde mělo.

A jen zaslepenec by tvrdil, že nezaslouženě.


Žádné komentáře:

Okomentovat