sobota 23. ledna 2016

Hrdinové, o kterých se nemluví...

Dnes je to 56 let ode dne, kdy Don Walsh a Jacques Piccard (syn slavného dobrodruha, fyzika a vynálezce batyskafu Auguste Piccarda) dosáhli jako první lidé dna Mariánského příkopu. Mimo jiné objevili, že i v hloubce jedenácti kilometrů to životu pořád šlape - nalezli placatou, asi 30 cm dlouhou rybu. A ta samozřejmě musí něco žrát.

Za zmínku stojí, že v současnosti chodí po Zemi osm lidí, kteří chodili i po Měsíci. Stovky jich bylo ve vesmíru. Tisícovky na vrcholu Mount Everestu. Ale jenom dva muži, kteří byli skutečně "na dně". Kromě Walshe (Piccard je sedm let po smrti) také režisér James Cameron (Titanic - dno ho očividně přitahuje, Avatar).

Don Walsh a Jacques Piccard na dně světa

A vůbec nejzajímavější je, že zatímco Gagarinovi či Armstrongovi se na základních a středních školách nevyhnete, o Walshovi a Piccardovi zmínka moc často nepadne (já o těchto jménech slyšel poprvé právě dnes, což je samosebou také vina mého nezájmu o tematiku). A přitom jejich počin je neméně hrdinský. 

Tlak tam dole je 1 086x vyšší než atmosferický a člověk je zavřený v kovové plechovce (Walsh a Piccard v batyskafu Trieste, Cameron v batyskafu Deepsea Challenger). Jedna netěsnost či chyba a končí - tedy úplně stejně jako ve vesmíru.

Však to také Walsh a Piccard neměli bez patřičné porce dramatu. V hloubce něco přes 9 kilometrů zaslechli nemilý zvuk - prasknutí. Vyšlo najevo, že ohromný tlak nevydrželo jedno z plexiskel a od jasné smrti je chrání vnitřní ocelový plášť - a jsem si jistý, že si po návratu museli vyměnit spoďáry.

Pánové však - spoďáry nespoďáry - pokračovali v sestupu a po takřka pěti hodinách (z nichž většina se díky chladné vodě odehrála v teplotách asi 7°C) od ponoru dosáhli nejnižšího bodu na planetě Zemi. Zde strávili asi 20 minut, načež odpojili několikatunové zátěže - železné broky - a zahájili tři a čtvrt hodiny trvající cestu vzhůru.

Tak a teď už o nich víte. Není zač. 
A jasně, kapitán Picard ze Star Treku svoje jméno nedostal jen tak z legrace. 

Žádné komentáře:

Okomentovat