pátek 22. srpna 2014

Rukopis kutnohorský



Není u nás mnoho krásnějších měst, než je Kutná Hora. Dvacetitisícové město ve Středních Čechách ohromuje především svými památkami, díky nimž je i na seznamu Unesco.

Chrám svaté Barbory (pro mě osobně česká Notre Dame), Kostel sv. Jakuba, barokně-gotický Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele z dílny Santiniho či proslulá Kostnice (na to, že je tu hlava na hlavě, je v ní poněkud mrtvo - což není divu, podíváte-li se na zatraceně strašidelného "anděla", který na si hoví mezi lebkami). Působivé památky v nevelkém městě s poklidnou atmosférou. Můj foťák si užil.



Žádná z nich se ale nemohla rovnat restaurantu Dačický, který je poblíž „Barborce“. 

Milé a oku-milé servírky v něm v podstatě představují jen pověstnou třešničku na dortu. Slušná nabídka piv také není hlavním důvodem tohoto příspěvku. Tím je totiž kuchyně. 

Jen z jídelního lístku se sliny sbíhaly do slušného řečiště. Skvělé polévky a nabídka hlavních jídel taková, že měl člověk doslova problém něco vybrat. Nakonec jsem zvolil lahodně znějící Kančí guláš s brusinkami a perníkovými knedlíky. A neprohloupil. Žádná z krás Kutné Hory v tu chvíli nemohla zastínit obsah mého talíře.

Mňamka s hvězdičkou. Můj žaludek si užil.

Žádné komentáře:

Okomentovat